
TDM Tarasy drewniane Dorota Maciejewska, Krzysztof Maciejewski Spółka cywilna
Pszczew
TDM Tarasy drewniane Dorota Maciejewska, Krzysztof Maciejewski Spółka cywilna
Pszczew
Kiedyś popularne ciasteczka orzeszki były wypiekane głównie w okresie świątecznym przez lokalnych cukierników lub gospodynie domowe z wykorzystaniem specjalnej formy. Jest to dla wielu osób wyjątkowy i niezapomniany przysmak z dzieciństwa, który aktualnie można przygotować we własnym domu. W ofercie Sklepu Błysk dostępny jest nowoczesny opiekacz do orzeszków znanej marki Adler. Produkt jest oferowany w wersji XL, pozwalając na wypiek aż 24 połówek przepysznych ciasteczek, gotowych do nadziewania.
W internecie można znaleźć wiele gotowych przepisów na przyrządzenie idealnego ciasta, które następnie należy w odpowiedniej ilości włożyć do foremek opiekacza. Jeśli chodzi o samo nadzienie ciasteczek, to tutaj wiele zależy od indywidualnych preferencji domowników. Według tradycyjnej receptury nadzienie powinno składać się z masy orzechowej lub karmelowej, jednak dziś wiele osób decyduje się na krem z dodatkiem czekolady, kakao, wanilii lub wiórków kokosowych. Na koniec (po wystygnięciu) orzeszki są posypywane cukrem pudrem. Oczywiście istnieje także opcja przyrządzenia wytrawnych miniprzekąsek z wykorzystaniem opiekacza (idealnych do podania podczas rodzinnych imprez).
Jaką formę do wypieku orzeszków wybrać?
W podstawowych modelach opiekaczy ilość wypiekanych na raz ciasteczek jest dosyć ograniczona (zwykle jest to 6-8 orzeszków), dlatego warto zdecydować się na wspomniany wyżej sprzęt w wersji XL, dzięki któremu można zaoszczędzić sporo czasu. Dobrze też postawić na wysokiej jakości urządzenie z powierzchnią opiekania nieprzywierającą do ciasta. Standardowy czas wypieku wynosi 2-3 minuty.
Jak używać opiekacza?
Każde urządzenie może się nieco różnić, dlatego zawsze przed pierwszym zastosowaniem należy zapoznać się z dołączoną do zestawu instrukcję. Trzeba przestrzegać wszystkich zaleceń producenta, ponieważ tylko wtedy mamy pewność, że przygotowywany deser się uda, a użytkowany sprzęt posłuży właścicielowi przez długi czas. Po zakończeniu wypiekania oraz ostygnięciu opiekacza obowiązkowo należy go dokładnie umyć.
Pszczew
Pszczew
Poznań
Poznań
Poznań
Poznań